skip to Main Content

APL Awards 2021

Best in Category “Project Value £65,000-£80,000” for “The Hilltop Hideaway.”

Client’s Brief:

  • Create a garden which is safe to use for family and friends of all ages, including elderly relatives
  • Increase the size of the patio, include an area for a hot tub
  • Design the planting to hide white rendered walls
  • Create space for decking, platforms and different levels for entertaining and alfresco dining
  • Remove existing lawn area
  • Maximize the views from the garden but retain some privacy from neighbours
  • Install a pond to help attract wildlife.

Implications:

  • The garden was located on a very steep slope with a large retaining bank at the rear of the house
  • Access was limited to a poorly constructed set of steps. The new design created a ramp along the side of the house and a set of steps. During construction this ramp gave access for machinery and materials
  • Using the existing slope in the design without creating tonnes of muck-away was challenging
  • Creating safe access and steps around the garden without resulting in one long staircase.

The New Garden:

  • Using decking to create platforms and steps the garden became easy to navigate around – while raised planting beds and rusted steel screens provided an interesting route to move through the garden
  • Privacy was created for the hot tub area by using metal screens and planting large evergreen shrubs
  • The main deck created gives plenty of room for garden furniture and entertaining.

Judge’s Comment: “Superb job that fitted in seamlessly with existing landscape. The stonework was impressive.”

Community Award for “Donkeys Matter.”

Client’s Brief:

  • Sponsored by The Donkey Sanctuary to act as a focal point to celebrate their 50th anniversary and to showcase their international work.

The Garden:

  • Designed by Christina Williams and Annie Prebensen using water as its central theme to demonstrate how owning a donkey means access to clean and fresh water for some of the poorest and most vulnerable communities in the world.

Judge’s Comment: “A lovely feature at the Donkey Sanctuary which will be admired by all visitors.”

APL Awards 2019

Gold in category “£35,000 – £60,000” for “Courtyard Garden”

Client’s Brief:

  • Design and install an easy maintenance garden with raised brick and rendered beds
  • Completely remove the existing paving, steps and planting
  • New planting flowers to be pale pink, cream or white
  • Redesign the steps down to the garden to make access easier
  • Create an attractive entertaining space.

Implications:

  • The existing paved area outside the house was looking quite dated
  • Original steps were too steep
  • Restricted client mobility led to installation of raised beds
  • Non slip, easy maintenance paving to be used including a resin gravel surface.

The New Garden:

  • Complimenting existing features such as original boundary brick wall and mature hedge
  • Navigating irregular shape with easy to use steps
  • Low maintenance with plenty of colour

Judge’s Comment: “A quality finish in a contemporary garden.”

Gold in category “Under £20,000” for “New Build”

Client’s Brief:

  • No lawn required but lots of space for planting
  • Raised beds to allow fresh top soil to be added
  • Provide seating areas in the garden to enjoy the plants
  • Keep the view to the countryside open but provide some privacy from neighbouring houses.

Implications:

  • A new build house on an old commercial site with compacted ground and poor soil
  • Garden overlooked by neighbouring properties

The New Garden:

  • Colourful, lushly planted country garden
  • A gravel surface with small areas of brick paving created a functional, attractive backdrop to the planting beds
  • The garden had lovely views out towards fields and countryside
  • Small trees and a pergola provided privacy.

Judge’s Comment: “This piece of landscaping transformed the garden and the client was over the moon with the result.”

Silver in category “£65,000 – £100,000” for “Spiritual Retreat”

Client’s Brief:

  • To make the most of their outside space for easy, accessible entertaining
  • Create space for a large table and seats
  • Have the garden “flow out” from the house, complementing the interior décor
  • Design interesting and practical routes down the slope to the bottom of the garden
  • Leave an area at the bottom of the garden for a home office and greenhouse to be installed at a later date
  • Create screening from neighbours as privacy is very important.

Implications:

  • Landscape was steeply sloping down away from the house
  • Existing garden is covered in tall weeds and brambles
  • The garden was surrounded by tall fences and hedges

The New Garden:

  • Black and red colours were used in keeping with the interior colours
  • Urban, industrial structures reminded the client of their London routes such as black railings giving a “roof top bar” effect
  • London bricks were used along with charred wood decking and black metal stairs
  • New large windows at the rear of the house provide improved viewing of the garden from the inside.

Judge’s Comment: “Very nice planting and pockets of interest.”

APL Awards 2018

Gold in the category “£60,000 – £100,000” for “Mayfield”

Client’s Brief:

  • Renovate and re-make areas of the garden of an Arts and Crafts house.

Implications:

  • Removing most of the original planting
  • Reshaping the borders
  • Replacing the soil to remove the ground elder

The New Garden:

  • Replanted in a more contemporary style.

Judges’ Comment:  “Nicely done with good finishes”

Gold in the “Commercial Gardens” category for “English Woodlands Car Park”

Client’s Brief:

  • To improve accessibility from the car park to the nursery
  • Improve the look of the car park as maintenance had previously lapsed.

Implications:

  • Visibility of the nursery from the car park was poor and not very enticing to customers
  • The previous car park looked tired and not a good first impression.

The New Landscape:

  • Plants sold by English Woodlands were used in the car park to help give customers inspiration for their own gardens, which had not been done before.
  • The customer experience was enhanced by easier access, pathways and signage from the car park to the nursery.

Judge’s Comment:  “A solid piece of work utilising the opportunity presented by the client in their plant offering.”

Silver in the “Commercial Gardens” Category for “Hydro Hotel”

Client’s Brief:

  • Design and build an outdoor wedding venue for a traditional hotel in Eastbourne
  • Incorporate a gazebo built according to planning regulations
  • Make the most of the spectacular backdrop

Implications:

  • The space and the budget were both restricted, access was difficult
  • Neighbours and hotel guests had to be respected
  • A tight schedule as the first wedding was 12 hours after the project was completed.

Judges’ Comments:  “A delivery that the client was very happy with to a tight budget and schedule showing flexibility by the landscaper to produce.”

APL Awards 2017

“Soft Landscaping” Award for “Bexhill-On-Sea”

Client’s Brief:

  • Design an interesting, colourful garden
  • Create interesting views within due to lack of external views
  • Allow a space for pottering and enjoyment

Implications:

  • New build house backing onto neighbouring property
  • Limited external views

The New Garden:

  • Styled on a seaside garden incorporating rocks and gravel to reduce maintenance
  • Designed by Tina Vallis, the new garden included substantial planting offering different heights
  • Existing decking was replaced by Indian sandstone
  • Gravel pathways around a water feature and beds increased internal view points.

Judge’s Comment: “The stunning planting perfectly complemented the garden.”

APL Awards 2013

Supreme Winner & Winner of “Overall Design & Build”

Client’s Brief:

  • Improve access to the beach from the house
  • Erect a writing room
  • Install lighting around the garden
  • Put in a hot tub in an area offering the best views
  • Create an area for a contemporary glass fire pit

Implications:

  • Limited access to the garden
  • Steep sloping cliff edge

The New Garden:

  • Designed by Tina Vallis, an extraordinary garden was created incorporating several levels, improving access and safety from the sloping cliffs
  • The stunning views and beach were complemented, not compromised and the materials blended in with the landscape

Judge’s Comment: “The garden does not compete with the view, it complements it and looks like it has been there for decades – blending in so well with the landscape.”

More examples of what we can offer to different styles of garden and property can be found here

Contact Us to see how our award winning designers and landscapers can transform your outside space to something extraordinary.

Back To Top